ÇOMÜ Üstün Yetenekliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin 2022 yılı çevrimiçi etkinliklerinin ilki olan “Bilsem Değerlendirme Sürecinde Çocuklar Neler Yaşıyor?” semineri, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün deneyimli uzmanlarından Uzm. Psikolojik Danışman Fulya ALPAN tarafından, 2 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirildi.
ÇOMÜ Üstün Yetenekliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin 2022 yılı çevrimiçi etkinliklerinin ilki olan “Bilsem Değerlendirme Sürecinde Çocuklar Neler Yaşıyor?” semineri gerçekleştirildi. Seminerin davetli konuşmacısı, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Muratpaşa Rehberlik ve Araştırma Merkezi uzmanlarından Uzm. Psikolojik Danışman Fulya ALPAN idi.
Üniversitemizin Eğitim ve Öğretim Süreçlerinden Sorumlu Rektör Danışmanı ve Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörü Prof. Dr. Dinçay KÖKSAL’ın da konuk olduğu seminere; Türkiye’nin farklı illerinden anne-babalar, öğretmenler, okul ve Bilsem psikolojik danışmanları ile öğretmenlik ve psikolojik danışmanlık adayı üniversite öğrencileri ile Merkezimiz Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Defne Yılmaz ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Durmuş Özbaşı katılımda bulundular.
Uzm. Psi. Danışman Fulya ALPAN, öncelikle Bilsem öğrenci değerlendirmeleri kapsamında öğrencilerin dahil olduğu uygulamaların içeriği hakkında bilgiler sundu. Değerlendirmede uygulanan ölçme araçlarının bireyin zihinsel gizilgüçleri ve farklı alanlardaki özel yeteneklerine yönelik araçlar olduğunu; Bilsem değerlendirmelerinin işlevinin akademik başarıyı ve çocuğun kişiliğini değerlendirmek olmadığını, değerlendirme sonuçlarının çocuğun başkaları arasındaki yerini ve değerini belirleme anlamının olmadığını, kendisine özgü yetenek ve gizilgüçlerinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Değerlendirme işlemleri sırasında, Bilsem adayı bir üstün yetenekli olmakla etiketlenmeye başlayan çocukların yaşadığı stres ve baskıya değinen Uzm. Psi. Danışman Fulya ALPAN, anne-babaların ve eğitimcilerin bu süreci, çocuğu tanımak ve gelişimini desteklemek yönünde yapılan bir uygulama olarak değerlendirmelerinin çocuğu rahatlatacağını; böylece çocuğun hem gerçek potansiyelini ortaya koymasını hem de bu süreci olumlu ya da olumsuz etiketlenmeden geçirebilmesini kolaylaştıracağını belirtti.
Bilsem değerlendirmelerine önerilmek ve değerlendirmelerin ardından Bilsem programları için seçilmenin, çocuğun kendisiyle ilgili algıları yanında akranlarıyla ilişkilerini de etkilediğine değinen Uzm. Psi. Danışman Fulya ALPAN, çocukların Bilsem adayı olmakla ilgili kıyaslanmalara maruz kalmaması ve bu değerlendirme sürecinin hiç bir öğrenci için örseleyici olmaması için izlenebilecek yaklaşımlardan söz etti. Son olarak, Bilsem değerlendirmelerinde çocuğun seçilmesi ve seçilmemesine bağlı olarak yaşayacağı duygular ve olanaklar ile örgün öğretim programları içerisinde üstün yetenekli öğrenciler için Bilsem dışında uygulanan ek destek eğitimi programları ve okul dışı olası destek programları hakkında bilgi verdi.
Seminerin devamındaki soru-cevap etkinliğinde, katılımcıların özellikle söz konusu değerlendirme sürecinde çocuklarının duygusal olarak etkilenmeleri ve akranlarla ilişkilerin düzenlenmesi konularına önem verdikleri görüldü.